Science café: Vliegen, the sky is the limit – 30 april 2019, van Piere Eindhoven

Zie science cafe vliegen, the sky is the limit

Met ir. Joris Melkert, Nadja Zeiske MSc
Dinsdag 30 april , 20:00 – 22:15
Boekhandel Van Piere, Nw. Emmasingel 48
Prijs: Gratis (Student) € 2,50 (Anderen)

Vliegen is het nieuwe roken, maar we reizen er niet minder om. Een avond over de (on)mogelijkheden van duurzaam vliegen.

Vliegtuigmaatschappijen vervoeren meer dan 4 miljard passagiers per jaar – en dit aantal neemt alleen maar toe. We vliegen graag, steeds vaker en steeds verder. Tegelijk groeit onze bezorgdheid over de schadelijke milieueffecten, want vliegen is een van de meest vervuilende manieren van transport. Vliegschaamte en planeshaming zijn het gevolg; we lopen niet langer met onze verre vliegreizen te koop, uit schaamte of uit angst te worden bekritiseerd.

Als er niets wezenlijks verandert is de milieubelasting door vliegverkeer in de wereld in 2035 verdubbeld en in 2050 verviervoudigd. Er is dus werk aan de winkel, maar wat voor mogelijkheden zijn er om vliegen te verduurzamen? Of ligt het antwoord bij duurdere tickets en simpelweg minder vliegen?

CO2-emissies van vliegtuigen door de jaren heen

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert (TU Delft) gaat in op de sterke groei van het vliegverkeer en belicht de technische (on)mogelijkheden voor het verduurzamen van de vliegsector. Elektrisch vliegen, alternatieve brandstoffen; wat kunnen we ervan verwachten?
Omgevingspsycholoog Nadja Zeiske (Rijksuniversiteit Groningen) onderzoekt de motivatie van mensen om milieubewuste keuzes te maken. Ze legt uit welke factoren een rol spelen bij onze beslissing wel of niet te vliegen en bespreekt hoe we duurzaam gedrag beter kunnen begrijpen, voorspellen en stimuleren.

Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl
Tickets kunnen ook vooraf worden gekocht bij boekhandel Van Piere

2 thoughts on “Science café: Vliegen, the sky is the limit – 30 april 2019, van Piere Eindhoven”

 1. Voor omwonenden in de wijde omtrek van vliegvelden, moet het aantal vluchten halveren. Punt.
  En het aandeel bio brandstof sterk verhoogd, richting 100% als we de IPCC wetenschappers serieus nemen.
  Daarvoor zal de biomassa teelt sterk ontwikkeld moeten wordne , op plaatsen waar nu niets geteeld wordt.
  Anders ontstaat er concurrentie met voedsel productie.
  Die nieuwe agrarische activiteit kan in Noord Afrika, waarmee we ook klimaat vluchtelingen een positieve reden geven daar te blijven. Er werk en inkomen, en daarmee nieuwe welvaart.
  Ipv aardgas in Rusland te kopen, waarmee Putin nieuwe oorlogen financiert, kopen we biomassa in Noord Afrika

  Natuurlijk zullen we hen daar moeten helpen met zoet water fabrieken, voor de mensen die er wonen en komen, en de nieuwe landbouw. Windmolens en zonnepanelen voeden die zoet water fabrieken, de nieuwe welvaart houdt ze in stand.
  http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2018/06/migration-the-solution-is-more-prosperity-northern-africa-bio-energy-for-europe/

  1. Ik ben bang dat deze ideeenstroom wat teveel op fantasie berust. Je kunt wel wat met biomassa en kerosine, maar Europabreed bij lange na niet genoeg om het vliegen in zijn bestaande omvang te kunmen afdekken, laat staan een groei ervan. Ik ben op dit onderwerp afgestudeerd aan de OU, je kunt dat op deze site nalezen.
   Als je in de Sahara en daaromtrent iets wil doen (wat op zich een te overwegen idee is) kun je daar beter Power To Gas of Liquid doen. Je vermijdt dan een ingewikkelde omweg over voedsel. Zie mijn afstudeeronderwerp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.