Deltaplan voor biodiversiteit

Een aantal, bij de natuur betrokken, organisaties presenteerden op 19 december 2018 het “Deltaplan voor biodiversiteit”. Het plan wil meer kansen voor wilde planten en dieren. Middelen kunnen zijn een betere bodem, een houtwal die natuurgebieden verbindt, een kruidenrijk grasland of een spoordijk vol bloemen. Zo kunnen  bedreigde soorten zich herstellen en kan de natuur zich beter aanpassen aan klimaatverandering.

Samenwerking is essentieel. Die is er al veel, maar nog niet genoeg. Overheden zaten tot nu toe niet aan tafel, maar ook bedrijven, belangenorganisaties en particulieren zijn welkom.

Een van de trekkers in Brabant is de Brabantse Milieu Federatie (BMF). In hun nieuwbrief staat er een verhaal over. Zie www.brabantsemilieufederatie.nl/nieuws/deltaplan-voor-biodiversiteit-samen-natuurverlies-ombuigen-naar-herstel/ .

Uit deze tekst een overzicht van doelen en een schets van handelingen door participanten:

Doelen voor 2030
In het Deltaplan Biodiversiteitsherstel staan ambitieuze doelstellingen voor natuurgebieden, landbouwgebieden en de openbare ruimte:

  • Door het verbeteren van de aantrekkelijkheid van het landelijk gebied voor planten en dieren en gebiedsgerichte samenwerking zijn in 2030 natuurgebieden effectief met elkaar verbonden en kunnen ze optimaal worden beheerd.
  • Door het stimuleren van nuttige insecten en een vruchtbare bodem, het creëren van gunstige leefomstandigheden voor wilde dieren en planten op boerenland en het regionaal sluiten van kringlopen krijgt biodiversiteit op boerenland meer ruimte.
  • Door de natuurvriendelijke inrichting van bermen, dijken, bedrijventerreinen en ander openbaar groen ontstaat een fijnmazig netwerk waar wilde dieren en planten kunnen floreren.

De opstellers van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel presenteerden hoe zij hier concreet aan gaan bijdragen. Een paar voorbeelden:

  • Supermarkten en andere afnemers zullen werken aan een betere positie voor boeren die aantoonbaar bijdragen aan biodiversiteitsherstel: onder andere via certificering en keurmerken.
  • Het Wereld Natuur Fonds, Stichting Veldleeuwerik en de Rabobank ontwikkelen een Biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouw, naar het voorbeeld van de Biodiversiteitsmonitor die al in de melkveehouderij is ontwikkeld. Boeren die bijdragen aan biodiversiteitsherstel kunnen zo door verschillende partijen worden beloond.
  • In 2019 starten 25 beheereenheden van Natuurmonumenten met de uitvoering van een landbouwscan, waarin ze samen met boeren actief op zoek gaan naar initiatieven en kansen om de doelstellingen uit het Deltaplan in de praktijk te brengen.

Ik raad lezing van de volledige tekst van het persbericht van de BMF aan.
Het initiatief als geheel heeft ook een website www.samenvoorbiodiversiteit.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.