Miljoenen ongebruikte stofzuigers in Nederlandse huishoudens

Inleiding
Stichting OPEN (dat staat voor “Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland)” heeft de taak om 65% van de E-waste in te zamelen, en om de sector meer circulair te maken. Het is dan wel handig als je enig benul hebt van waarover je praat.

De Stichting OPEN  heeft daarom aan onderzoeksbureau FFact ( www.ffact.nl ), met hulp van marktonderzoeksbureau Motivaction, gevraagd om in kaart te brengen wat er in Nederlandse huishoudens allemaal aan elektro- en elektronica-afval rondzwerft. Dat blijkt heel heel heel erg veel te zijn.

De Stichting OPEN heeft een onpraktisch ingedeelde site, waardoor het je uiterst moeilijk gemaakt wordt om de rapporten te vinden, die er wel zijn. Als je ze vindt (wat me uiteindelijk gelukt is) is het ondanks de site – gewoon brute kracht zoeken op Internet. Zou de Stichting OPEN wat aan moeten doen, want het is eigenlijk zonde van het goede werk dat ze doen.
Uiteindelijk is een korte intro te vinden op https://www.stichting-open.org/2023/07/05/goudmijn-in-de-kast-miljoenen-ongebruikte-stofzuigers-en-wasdrogers-in-nederlandse-huishoudens/ . Daar wordt verwezen doorverwezen naar het volledige FFact/Motivactionrapport.

De tot stand koming van het FFact/Motivactionrapport
Het rapport “Onderzoek naar het bezit van elektrische en elektronische apparaten bij Nederlandse huishoudens” dd 26 januari 2023 is van Jesper Hopstaken en Marijn van der Maesen. Meegenomen is alles wat een batterij of een stekker heeft, inclusief hulpaccessoires Ook lampen en zonnepanelen).

De vorige grote bezitsmeting dateerde al weer uit 2011 en vond alleen onder consumenten plaats. Inmiddels is de Stichting OPEN ook belast met bedrijven, maar de uitkomst staat in een ander document. Het hier beschreven document gaat, net als dat uit 2011, alleen over huishoudens. Er is dus een vergelijking mogelijk.

Uit 7,97 miljoen Nederlandse woningen is een uitgebreide steekproef gedaan (ruim 3000 mensen deden mee). Die zaten in het beproefde StemPuntpanel, waaraan ook demografische gegevens gekoppeld zijn. Daardoor was een zekere mate van opsplitsing mogelijk.

Wat nog denkbaar was dat, hoewel de steekproef goed was, de be-steekproefden het zelf allemaal niet zo goed wisten. Daarom is bij een steekproef uit de steekproef een huisbezoek gebracht om in laden, kasten en slaapkamers en zo te kijken wat er feitelijk allemaal aan adapters en oude computers en elektrische bedden stond. Men ziet het zo voor zich…. Het is bijna cabaret, hier komt “de verlengsnoereninspectie”.

Uiteindelijk bleek dat de dubbel be-steekproefden het allemaal redelijk goed ingeschat hadden. De meting deugt dus.

Opbrengstcijfers


Een en ander geeft ongedachte uitkomsten.
In een gemiddelde Nederlandse woning bevinden zich (functionerend, ongebruikt en kapot samen) 131 elektrische apparaten.  Daarvan is 2% kapot en wordt 17%, hoewel niet kapot, niet gebruikt.

Het wordt per apparaat of groep  apparaten opgesplitst (denk weer even aan die 7,97 miljoen woningen):

  • In de categorie stofzuigers functioneren er 10.588.362, zijn er 614.272 ongebruikt en 306.602 kapot.
  • In de categorie strijkijzers resp. 5.425.092; 1.065.698;110.157
  • Bij vaatwassers 5.490.276; 95887; 81565 (bij 1% van de woningen is de vaatwasser kapot en bij dik 1% wordt hij niet gebruikt)
  • Verlengsnoeren en stekkerdozen 35.526.443; 9.529.708; 239.723 (men ziet de volle laden al voor zich)
  • Mobiele telefoon’s 15.034.482; 4.509.326; 2.000.582 (4,5 miljoen ongebruikte mobieltjes en 2 miljoen kapotte, op 8 miljoen huizen)

Uiteraard slaat de precisie in hele getallen, bij een steekproefgrootte van ruim 3000, nergens op. Zelfs als alles goed gegaan is en niemand van de dubbel-besteekproefden zich vergist heeft in zijn aantal verlengsnoeren, moet de fout al 2% zijn (ergo op 614.272 ongebruikte stofzuigers +- een dikke 12000). Maar een kniesoor die daarop let.

Wat bijvoorbeeld ook interessant is, en dan niet alleen vanwege het ongebruikt of kapot zijn, maar ook omdat het een doorsnee van de werkelijkheid is: de verdeling over de diverse verwarmingssystemen.

De cijfers laten zien dat er een enorme voorraad van elektrische apparaten in onze huizen ligt die niet gebruikt worden. Doodzonde natuurlijk! Mochten ze kapot zijn en niet meer gerepareerd kunnen worden, lever deze dan in bij een Wecycle inleverpunt dan worden de grondstoffen uit deze apparaten benut en laten we geen ‘goudmijn’ liggen.” zegt Steven van Eijck, voorzitter van Stichting OPEN. “Het is hoog tijd dat we onze visie op elektronica bijstellen en beter nadenken over hoe we met deze producten omgaan gedurende hun levenscyclus. Wat de waarde is die ze vertegenwoordigen.” (Wecycle is een uitvoeringsmerk van de Stichting OPEN).

Eigenlijk zou de Stichting OPEN er een onderzoek achteraan moeten doen hoeveel grondstoffen er dan wel teruggewonnen kunnen worden: hoeveel koper, hoeveel silicium, hoeveel gallium etc. En ook wat dat per ton zou kosten.
Beide zou zeer interessant zijn. Misschien iets voor het vervolg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.