Infraroodpanelen voor woningverwarming

Een vraag over infraroodpanelen
Ik vind het altijd leuk om vragen te beantwoorden die op het terrein van deze site liggen. Als ik het niet weet (wat kan gebeuren) zoek ik het op.

Een Brabantse SP-afdeling had vertegenwoordigers van Thermiq ( www.thermiq.com/en/ ) op bezoek gekregen over hoe goed en hoe duur-
zaam infraroodpanelen waren voor woningverwarming. Wat ik daar nou van vond?

Dat was er een om op te zoeken, want ik heb nog nooit met infraroodpanelen te maken gehad.
Milieucentraal heeft een goed verhaal over dit onderwerp op www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/infraroodpanelen-voor-verwarming/ . Ik heb dit verhaal gebruikt.

Wat zijn infraroodpanelen?
Dat zijn vlakke platen die elektrisch verwarmd worden tot iets tussen de 60 en 200°C. Daardoor zenden ze warmtestraling uit in het langgolvige gebied (ergens rond de 10µm). Daar zijn geen gezondheidseffecten van te verwachten.
Bij Thermiq zijn de platen 60 bij 60cm of 120 bij 60cm. Je kunt ze krijgen in wit of zwart of elke andere kleur en, in overleg, met een patroontje. Die kleur maakt overigens, anders dan soms gedacht wordt, voor het functioneren niet uit. Gedrag van een oppervlak in zichtbaar licht heeft geen relatie met het gedrag van datzelfde oppervlak in het verre infrarood.
Je hebt overigens niets aan de website van Thermiq, want er staat alleen propaganda op en geen enkele getalsmatige informatie.

Ook elektrische straalkachels, grill-apparaten etc. verwarmen door warmtestraling. Het verschil is dat die veel heter zijn (en dus kortere golflengtes uitzenden). Roodgloeiend ijzer is ca 500 a 600°C.

Voor beide geldt dat de stralen niet direct de lucht verwarmen waar ze door heen gaan, maar het materiaal waar ze op vallen. Als er genoeg materiaal genoeg verhit wordt en dat lang genoeg aanhoudt, kan daardoor het materiaal indirect ook de lucht in de ruimte verwarmen.

De stralen gaan rechtdoor en worden in principe tegen gehouden door de eerste materie die ze tegenkomen. Alleen dat materiaal wordt dus verwarmd, dat door de stralenbundel getroffen wordt. Het kan dus gebeuren dat je bovenlichaam lekker warm is en je voeten koud.

De reikwijdte van de verwarming is ongeveer drie meter.

Heaterpanel van Thermiq

Welk gat in de markt vullen infraroodpanelen?
Alleen bij extreem goed geïsoleerde woningen (zegt Milieucentraal) kun je overwegen om infraroodpanelen in te zetten als hoofdverwarming.

In praktisch bestaande woningen zijn infraroodpanelen bijna altijd aanvullende verwarming. Je hebt er anders gewoon teveel van nodig. Het kan een alternatief zijn voor je vaste leunstoel, een werkplek waar je maar af en toe zit, en kleine ruimtes, waar je maar kort hoeft te zijn (zoals bijvoorbeeld de badkamer). Meestal duurt het opwarmen een paar minuten.

Zijn infraroodpanelen duurzaam?
Die vraag hangt zowel positief als negatief van een handvol factoren af en kan daarom niet zonder meer beantwoord worden.

Als je aangewezen bent op elektrisch verwarmen (geen gas meer, geen stadsverwarming), is de eerste vraag waar de stroom vandaan komt. Normaliter is die momenteel een mengsel van een beetje groen en veel grijs, maar je kunt natuurlijk je eigen zonnepanelen inzetten.

Als de overige omstandigheden hetzelfde zijn, is een warmtepomp duurzamer. Een warmtepomp brengt met 1kWh stroom bijvoorbeeld 4kWh warmte in de woning. Een infraroodpaneel komt met 1kWh stroom nooit verder dan 1 kWh warmte.
Maar de omstandigheden blijven niet altijd hetzelfde. Als iemand alleen thuis is, het infraroodpaneel op zijn favoriete leunstoel zet en de rest van het huis op 16°C zet, zal de persoon in kwestie netto wel besparen. Er komen dan life style – overwegingen in beeld.

Het voert te ver om dit allemaal precies uit te leggen. De website van Milieucentraal gaat er dieper om in en geeft bijvoorbeeld ook een financieel plaatje.

Heaterpanels van Thermiq

 

 

4 thoughts on “Infraroodpanelen voor woningverwarming”

  1. Beste Bernard,
    Ik heb sinds 2 jaar de keuze gemaakt voor IR verwarming
    resultaat:
    geinstaleerd vermogen 2,4KwH
    Kwh op jaar verbruik met 2000kwh gestegen
    Daarnaast verbruik ik nu nog geen 30 GJ stadswarmte(65 in 2014-36 in 2017). Door opwerking met 18 zonnepanelen en installatie warmtepomp volgen dit jaar.
    Nu bij na Nul op de meter totale investering 18.000,= ROI 8 jaar .
    Mijn conclusie : Start met een plan en gebruik landelijk stimuleringsregelingen. Kost je alleen wat tijd

    1. Frans
      dank voor zit overzicht.
      Ik ben bang dat ik niet alles helemaal begrijp. Als ik het herhalen mag in mijn bewoordingen:

      – Je hebt nu 2,4kW vermogen geïnstalleerd in de vorm van IR-panelen
      – Daardoor is je jaar-stroomverbruik met 2000 kWh = 7,2GJ gestegen (dus het is als het ware alsof je IR-panelen op ruim 800 uur vol last gedraaid hebben)
      – Daarnaast heb je stadsverwarming (in 2017 36GJ). In welke wijk en stad woon je trouwens?

      Blijkbaar ga je van de stadsverwarming af en in je warmtebehoefte voorzien met 18PV-panelen. Die leveren gemiddeld in ideale omstandigheden ca 3600kWh = 13GJ. Daarmee kun je gemiddeld een veelvoud aan warmte in je huis brengen. Maar in de winter heb je weinig zon en veel warmte nodig, dus ik kan niet meteen overzien of je installatie dan groot genoeg is. In de zomer heb je beduidend meer zonnestroom dan je nodig hebt. Je moet dan dus terugleveren. Ik zou dus even in de gaten houden wat de salderingsregeling gaat doen.

      Voor een warmtepomp moet je een goed geïsoleerd huis hebben en liefst vloerverwarming, en anders extra grote radiatoren. Heb jij die?

      Dit zijn meestal algemene overwegingen. Het is voor mij niet mogelijk om op afstand een oordeel uit te spreken over individuele installaties. Op basis van wat jij zegt, denk ik dat jouw aanpak niet voor het grote publiek mogelijk is, alleen al omdat het gros van de Nederlandse woonhuizen geen plaats biedt aan 18 zonnepanelen.
      Ik ben het met je eens dat gemeenten en eigenaren moeten gebruiken wat er ligt aan subsidies, maar ik weet niet of de door jou gekozen route algemeen bruikbaar is.

      Ik kijk dus ruimer en ook naar andere routes.

  2. In de Protestante Gemeente in Warmond wordt voor een bijgebouw infrarood verwarming gebruikt als hoofdverwarming. Er werd bij in gebruikname gezegd: “de ruimte is in een half uur warm”. De praktijk leerde, dat temperatuur in de ruimte met 1 graad steeg per uur. Inmiddels is het aantal panelen verdubbeld, maar met name deze winter (feb-mrt2018) was daar niets van te merken in de grote ruimte (100 vierkante meter). De temperatuur wilde daar niet verder stijgen dan 16-17 graden. In de keuken op het noorden, werd het die avond (met 1 paneel) niet warmer dan 8 graden. Inmiddels zijn er nieuwe thermostaten gekomen. In april was het nog niet veel beter. Toen steeg de temperatuur, bij een vergadering, in 2 uur van 15 naar 17 graden. Iedereen had last van koude voeten.

    1. Ik weet van dit onderwerp genoeg af om in algemene zin uitleg aan leken te kunnen geven, maar zeker te weinig om voor een expert te kunnen doorgaan.
      Als ik u was, zocht ik een echte expert voor advies. Misschien zit er in uw gemeenschap zo iemand? En zo het commercieel moet, heeft u misschien snel de kosten eruit.
      Ik zou zo denken dat uw verhaal de stelling van Milieu Centraal bevestigt, dat IR-verwarming met panelen vooral ondersteunend is en alleen bij zeer goed geïsoleerde gebouwen als hoofd-ruimteverwarming kan dienen. Als de keuken ‘s winters 8 graad C is, bestaat het niet dat die goed geïsoleerd is.
      Bovendien (zegt Milieu Cetraal) werken de panelen maar tot op ca 3 m.
      Ik zou er een keer naar laten kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.